دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.
دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.

اکوتوریسم؛ جهت آینده سیاست های توریسم در دیزباد

«دیزباد وطن ماست»-مناطق زیبا در ایران بسیار زیادند، به عبارت دیگر دیزباد تنها یکی از فضاهای زیبای طبیعت زیبای ایران است که در چند سال اخیر به عنوان روستای گردشگری معرفی شده است.

اما سوال اینجاست که چه نوع گردشگری در دیزباد مناسب است و چه سیاست هایی باید در توسعه گردشگری دیزباد وجود داشته باشد که دیزباد بتواند همچنان به عنوان جزیره امن محیط زیست کشور مطرح باشد؟

در این نوشتار می خواهم با نگاهی به بافت مردم دیزباد بهترین نوع گردشگری در دیزباد و جهت گیری های سیاستگذاری های مناسب در توسعه گردشگری دیزباد را برشمارم.

مردم دیزباد بلحاظ تاریخی با آموختن رابطه خوبی داشته اند. بدین سبب در منطقه خراسان رضوی این روستا به عنوان یک روستای فرهنگی شناخته می شود. فرهنگ مردم تجلی خودش را در نوع برخورد آنها با محیط زیست نشان داده است.

اگرچه برای شناخت این فرهنگ باید زمینه های اعتقادی و تاریخی مردم دیزباد را مورد مطالعه قرار داد اما امروز آنچه در دیزباد می گذرد، اهتمام مدیران دیزبادی بر حفظ محیط زیست است. محیط زیستی که در شمال کشور به شدت در حال تخریب است و در سایر نقاط نیز کم و بیش در معرض خطر تخریب و نابودی می باشد.

اما فرهنگ مردم دیزباد در یک مقطع از زمان آنها را به سمتی هدایت کرد که محیط زیست را نه با استفاده از ابزارهای دولتی که با توان داخلی و حمایت مردمی حفظ کنند. تا دیزباد تنها منطقه ای در خراسان رضوی باشد که هیچ پرنده ای، هیچ موجودی ترسی از شکار شدن نداشته باشد.

همچنین گونه های دارویی که در طبیعت دیزباد وجود دارد با سیاست های زیبا و انسان دوستانه مدیریت دیزباد حفظ شوند. در واقع دیزبادی ها همت بزرگی کردند و 24 گله گوسفند خود را به یک گله کاهش دادند که کوه هایشان زیبا باقی بماند.

اما در این شرایط دیزباد توریستی شد. یعنی مردم می توانند دیزباد را به عنوان یک مقصد برای گردشگری انتخاب کنند. فضاهایی نیز در دیزباد در حال شکل گیری است اما باید پرسید که کدام نوع گردشگری دیزباد می تواند در راستای سیاست های کلی توسعه پایدار دیزباد باشد؟

پاسخ یک کلمه است: اکو توریسم. مردم دیزباد نیاز به گردشگری دارند که جویای حفظ محیط زیست، توسعه پایدار، دیدن از مکان های بکر و طبیعت دست نخورده دیزباد باشد. یک گردشگری متعهد نسبت به محیط زیست. این سیاست کلی در توسعه گردشگری دیزباد می تواند آینده ای زیبا را برای دیزباد رقم بزند.

این بدان معناست که دیزباد باید ضمن ایجاد فضاهای مناسب برای حضور گردشگر، از حضور جمعیت های گسترده گردشگر و گردشگری توریست های موتور سوار و یا توریست هایی که برای کشیدن قلیان و صرف ناهار به دیزباد می آیند فاصله بگیرد و بیشتر به سمت توریسمی حرکت کند که با هدف خاصی به دیزباد می آیند تا شناختی نسبت به طبیعت و میراث فرهنگی دیزباد پیدا کنند.

چنین توریستی هم برای دیزباد آورده مالی خواهد داشت و با آن آورده مالی می شود زیرساخت های تمدنی دیزباد را تقویت کرد و هم اینکه خود را نسبت به محیط زیست و حفظ آن متعهد می داند. امیدواریم که سیاستگذاری در حوزه توریسم در دیزباد با دقت انجام شود که مردم بتوانند در آینده شاهد دیزبادی شاداب و با طراوت و مثل همیشه زیبا باشیم.



تشکیل روابط عمومی شورای اسلامی دیزباد

«دیزباد وطن ماست»-روابط عمومی شورا نیز در نخستین روزهای شروع به کار شورا تأسیس و از همان ابتدا فعالیت‌های گسترده و جدیدی را به‌صورت کاملاً هماهنگ و برنامه‌ریزی‌شده شروع نمو.

به گزارش دیزباد وطن ماست، روابط عمومی جزئی از بدنه شورا و مردم بوده است، به‌نحوی‌که نتیجه عملکردش در طول چند سال گذشته نمایانگر این فرایند بوده که در درون شورا پشتیبانی از مردم را نموده است.

روابط عمومی در برون از شورا، حمایت از شورا را بر عهده داشته است، اجرای جشن‌های سنتی زیبا، برگزاری مسابقات ورزشی، جذب کمک‌های مردمی از غیر دیزبادی ها و نوآوری درزمینهٔ های مختلف ازجمله مواردی بوده که در سازندگی و همچنین ایجاد فضای پویا، امیدبخش و شادی‌آفرین روستا بسیار کارساز بوده است.

حفظ و ارتقاء وحدت و همدلی مردم، نیز در سرلوحه کارهای روابط عمومی قرار داشته است، به نظر می‌رسد در کمتر روستایی از کشور شورا، دارای روابط عمومی با این مشخصات بوده و این‌چنین اثربخش باشد-21/7/92



قلب مردم دیزباد نیشابور در سوگ هموطنان کورد به درد آمد

«دیزباد وطن ماست»- خبر تکان دهنده زلزله کرمانشاه که متعاقب آن اخباری مربوط به کشته شدن 600 تن از هموطنان کرد کرمانشاهی را به همراه داشت، مردم دیزباد را شوکه کرد.

به گزارش دیزباد وطن ماست، دیزبادی ها از صبح روز بعد از این خبر در تدارک مواد مورد نیاز زلزله زده ها با مدیریت شورای اسلامی دیزباد فعالیت خود را آغاز کردند.

مردم دیزباد یکپارچه همت خود را برای کمک به زلزله زدگان جمع کرده اند و این کمک ها به زودی در اختیار هموطنان کردمان قرار بگیرد. تا به آنها بگوییم، هموطن ما در کنارت هستیم.



متن پیام بدین شرح است:

الا که داری ز فیض باری توان و قدرت به جسم و جان

 بیا به امداد ناتوانان به شکر بازوی پرتوان

هم ده دیاران عزیز دیزبادی
با سلام و درود
بی‌شک حادثه تلخ زلزله استان کرمانشاه و مصائب به وجود آمده برای هم‌وطنانمان، برای همه ایرانیان رنج‌آور و اندوه‌بار بود، لیکن باید آنچه در توان داریم به صحنه بیاوریم تا مرهمی باشیم هرچند اندک بر این‌همه آوار غمبار
در همین راستا روابط عمومی شورای اسلامی و دهیاری دیزباد در نظر دارد تا نسبت به جمع‌آوری کمک‌های مردمی
و ارسال آن به مناطق زلزله‌زده با همکاری و هماهنگی جمعیت هلال‌احمر شهرستان نیشابور، اقدام نماید، لذا از کلیه هم ده دیاران تقاضا می‌شود اقلام موردنیاز را که در پیام بعدی به آن‌ها اشاره‌شده حداکثر تا تاریخ دوشنبه 29 آبان ماه به نشانی‌های اعلام‌شده ارسال فرمایند:
 مشهد:
مرکز شماره 1: رضاشهر- دهخدای 7- پلاک 256 - زنگ چهارم - خانم شهین میرشاهی تلفن: 09151077956

مرکز شماره 2: بلوار معلم - معلم 42 - نرسیده به چهارراه اول - استودیو یادمان فیلم - آقای حسین خافی تلفن: 09158210145
 
مرکز شماره 3: آب و برق- شقایق 11 پلاک 37- آقای کریم میرشاهی تلفن: 09155215937
مرکز شماره 4: هاشمیِ 77 - پلاک 70
آقای حسن میرشاهی
تلفن: 09151108027
نیشابور: بلوار غزالی-غزالی 5-پلاک 56
آقای ابراهیم میرشاهی
تلفن: 09159520283
دیزباد: یگان حفاظت - آقای مهدی
 دارآفرین
ضمناً کلیه عزیزان ساکن در سایر شهرها و نیز عزیزان مقیم مشهد و نیشابور می‌توانند کمک‌های نقدی خود را به شماره کارت:
5859 8310 6654 4502
به نام کریم میرشاهی واریز نمایند.
ضمناً از کلیه عزیزانی که این اطلاعیه را مشاهده نموده‌اند تقاضا می‌شود متن آن را در سایر گروه‌های دیزبادیها به اشتراک بگذارند
منتظر کمک‌های سخاوتمندانه شما هستیم.
روابط عمومی شورای اسلامی دیزباد

سردبیر دیزباد وطن ماست کیست؟

«دیزباد وطن ماست»- سردبیر دیزباد وطن ماست کیست؟

او خادم مردم دیزباد است.

نظر دیزبادی ها در باب نامگذاری کوچه های دیزباد

«دیزباد وطن ماست»- خبر نامگذاری کوچه باغ های دیزباد که بر اساس دستور استانداری خراسان رضوی به عنوان دستور کار شورای اسلامی قرار گرفته، داغ ترین خبر این روزهای دیزباد است.

طی روزهای بعد از اعلام نامگذاری ها، پیام های مختلفی از دیزبادی ها و غیر دیزبادی ها دریافت کردیم که بازتاب های مثبت و منفی نسبت به این نامگذاری را در خود داشتند. اما صرف مخالفت و موافقت نمی تواند نام های مناسب و نحوه نامگذاری را مشخص کند. لذا در گروه های دیزبادی ها مباحث زیادی در خصوص اسامی مطرح شد. در نهایت در این نوشتار سعی خواهم کرد که جمع بندی از خرد جمعی و کل مباحث مطرح شده از سوی مردم دیزباد را ارائه دهم تا تیم نامگذاری نسبت به اصلاح موارد، بتواند از آنها بهره مند شود.

در کل نظرات دو جهت گیری عمده داشتند:


1. موافقان نامگذاری های انجام شده

موافقان معتقد بودند که نامگذاری به دلیل دو مذهبی بودن دیزباد محافظه کارانه صورت گرفته است. در واقع اسامی گزینش شده، ضمن اینکه در بر دارنده بخشی از فرهنگ دیزباد است، حساسیتی برای مسئولان ایجاد نمی کند. تیم نامگذاری با ترسی که از حواشی مساله نامگذاری داشته اند، سعی کرده اند برای خودشان دردسر ایجاد نکنند و این کار اقدام مثبتی است. چون این نامگذاری کمک به همگرایی بیشتر میان دیزبادی ها می کند در حالیکه اگر نامگذاری های دیگری بشود، شاید نتایج دیگری از نامگذاری گرفته شود و در نتیجه جو آرام دیزباد را دچار آشوب کند.

موافقان در خصوص پیشنهاد اسم شهدا نیز گفته اند که به دلیل قلت کوچه های دیزباد اگر اسم همه شهدا را بگذاریم، دیگر برای نام های فرهنگی دیزباد جایی نمی ماند. بهتر است که یک کوچه را به نام شهدای دیزباد نامگذاری کنند و در آن کوچه عکس شهدا نصب شود.

موافقان در مورد اسامی قدیمی معتقدند که دیزباد دارد مدرن می شود و تاریخ آن و مکان های تاریخی آن نیز باید مدرن شود. کتاب ها و منابعی که از این به بعد ایجاد می شود، می تواند آن تاریخ را در خود حفظ کند و نیازی نیست که برای سال های آینده اسامی تاریخی مان را حفظ کنیم.

موافقان در خصوص اسامی وحدت، نگارستان و بهارستان معتقدند که این ها اسامی زیبایی هستند و همه چیزی که می خواهیم در این اسامی وجود دارد.


2. مخالفان نامگذاری های انجام شده

مخالفان خود به چند دسته تقسیم می شوند:

1. مخالفان نامگذاری

مخالفان نامگذاری معتقدند که دیزباد با نامگذاری کوچه ها خیلی شهر می شود. یعنی اساسا دیگر آن نوستالوژی دیزباد برای همیشه از بین می رود. دیزباد دچار توسعه ای می شود که همه چیز در آن مدرن است و نمی تواند فضایی برای فرار از شهر باشد، بلکه خود بازتولید شهری جدید است.

مخالفان نامگذاری معتقدند، تابلوگذاری تاثیر منفی بر توریسم دیزباد دارد چراکه توریسم می خواهد طبیعت ببیند و با تابلو گذاری آن هم با اسامی کاملا مشابه شهرها، دیگر افراد حس ورود به طبیعت نمی کنند. آنها معتقدند دیزباد آنقدر بزرگ نیست که نیازی به این نامگذاری داشته باشد. و مردم کمی در دیزباد ساکن هستند و پست نامه  نیز کاربرد آنچنان زیادی ندارد که بخواهیم اسامی را روی کوچه ها داشته باشیم. آنها معتقدند این بودجه می تواند صرف مسائل مهمتر در دیزباد شود.


2. مخالفان نامگذاری های انجام شده

مخالفان نامگذاری های انجام شده می گویند، این نامگذاری بسیار محافظه کارانه است. دیزباد پیشینه ای مشخص دارد، تاریخی مشخص دارد، مکان های آن اسم های تاریخی دارند. از بین بردن این تاریخ، این سنت، این جغرافیای تاریخی،  جفایی به فرهنگ و تمدن دیزباد است. این اتفاقی است که در نامگذاری های جدید دیزباد افتاده است. آنها می گویند اگرچه نام های وحدت به نشان وحدت میان دو مذهب دیزباد، نگارستان نام کتاب خاکی و بهارستان نام کتاب دیگر خاکی و نشانی از قدمت دیزباد و تاریخ آن است، اما این اسامی عام هستند. یک نامگذاری اگر هم بخواهد صورت بگیرد، باید حتما با نام های خاص صورت بگیرد. آنها معتقدند نامگذاری کوچه ها باید انجام شود اما باید اول اسامی تاریخی آنها استخراج شود. این اسامی سره و ناسره شوند. اسامی  ای که زشت نیستند، همانطور به شکل کتابی در آیند و استفاده شوند و برای جاهایی که اسم نامناسب است، از اسامی بزرگ دیزباد استفاده شود.

آنها پیشنهاد داده اند: میدان مزار خاکی خراسانی، خیابان فدایی دیزبادی، خیابان رقامی، خیابان نوحصار، خیابان مدرسه ناصر خسرو، خیابان قجغر، خیابان حسین ملا بنیاد علی، ملاشیرعلی، سید سلیمان بدخشانی، آخوند ملاحسینعلی  اسامی مهم دیزباد هستند که باید حتما در میان اسامی باشند. همچنین کوچه ها و کوچه باغ ها نیز اسامی دارند که اگر روی آنها قرار نگیرد، ممکن است فراموش شوند. یعنی نسل های آینده اصلا نمی دانند که در گذشته دیزباد چنین نام هایی وجود داشته است و بعد از مدتی مردم به دلیل عدم آشنایی با این اسامی الینه می شوند. این گروه همچنین معتقدند که دیزباد خانواده هایی دارند که ریشه هایشان در تاریخ امروز وجود دارد. این ها عموما در بخشی از دیزباد ساکن بوده اند. اگر بخواهد نام اصلی برداشته شود، نام بزرگ خاندان می تواند نامی باشد که به روستا و به آن محله هویت بدهد.


3. مخالفان تغییر نام ها

مخالفان معتقدند که تابلو گذاری باید انجام شود اما برای نام ها باید دانست که همه کوچه های دیزباد اسامی قدیمی دارند. همانطور که در آئین نامه نامگذاری آمده است، وقتی اسم زشت نباشد، نباید آن را تغییر داد. این اسامی هویت دیزباد هستند و زیبایی و تاریخ دیزبادند. تغییر این اسامی اساسا کاری خلاف آئین نامه و خلاف خواست مردم است و هویت جغرافیایی دیزباد را از بین می برد. مخالفان تغییر نام ها معتقدند که نام شهدا بسیار اهمیت دارند و می توانند در مکان هایی که نام های نامناسب دارد یا در کوچه هایی که خانواده شهدا در آن ساکن اند نصب شوند.



جمعبندی:

نتایج نظر سنجی نیز نشان می دهد که حدود 70 درصد از دیزبادی ها با نامگذاری های انجام شده مخالفت اند. لذا پیشنهاد می شود:

1. تیم نامگذاری اسامی قدیمی تمام کوچه ها را احصاء کرده و آنها را به صورت پیش فرض به شور بگذارد.

2. اسامی از نظر سبقه تاریخی، وجه تسمیه و زیبایی نام بررسی و گزینش شوند.

3. اسامی کوچه هایی که قابل استفاده نیستند احصاء شود.

4. برای کوچه هایی که اسامی جدید نیاز است با توجه به پیشنهاداتی که در متن داده شد، اسامی جدید انتخاب شود.

در نامگذاری ها ضمن توجه و مطالعه آئین نامه به موارد ذیل توجه شود:

1. ازقرار دادن  اسامی عام بر روی کوچه ها پرهیز شود.

2. از قرار دادن اسامی که مشابه آن در شهرها فراوان یافت می شود پرهیز شود: ارغوان آب و برق مشهد، فرهنگ نیشابور و بهارستان تهران و  ...

3. به اسامی بزرگان خاندان ها، یا کسانی که به نوعی در تاریخ دیزباد نقش مثبتی ایفا کرده اند اولویت داده شود.

4. اسم شهدا با نام کلی «شهدای دیزباد» در یک بخش از دیزباد حد فاصل مسجد و جماعتخانه قرار داده شود.

5. سر مزار با عنوان مزار خاکی خراسانی نامگذاری شود.

6. بزرگترین کوه، مهمترین گل خاص دیزباد، مهمترین سنت دیزباد (نوحصار) و چند نوع از مهمترین ها در اسم گذاری رعایت شوند.

اسامی پیشنهادی دیگر در ادامه اعلام می شود.